Oprócz lodów z bitą śmietaną i panna cotty to chyba najprostszy deser/ciasto świata. Doskonały na upalne dni, bo zimny, ale również świetny na inne okazje, bo prosty. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut, a reszta to tylko czekanie aż masa serowa się schłodzi.
Na tortownicę o średnicy 21 cm potrzebujecie:
350 g twarogu sernikowego
250 ml śmietany 30 %
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 koszyczek malin
1 koszyczek jeżyn
opakowanie galaretki, najlepiej w kolorze czerwonym
biszkopty na spód
Najwygodniej zacząć ciasto od przygotowania galaretki, którą najlepiej rozpuścić w 400 ml wody. W dalszej kolejności na spód tortownicy układamy gotowe biszkopciki oraz jeżyny.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser, cukier i cukier waniliowy. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, a jak spęcznieje zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Najlepiej nie wlewać gorącej żelatyny do masy, więc czekamy aż trochę wystygnie i dopiero wlewamy do masy serowej. Wszystko dokładnie miksujemy i wylewamy na przygotowany spód.
Możemy masę włożyć na chwilę do lodówki żeby trochę stężała. Po chwili możemy już układać maliny na warstwie sera.
Na sam koniec wylewamy na ciasto galaretkę. Najlepiej taką, która zaczyna powoli tężeć.
Gotowy sernik wkładamy do lodówki na ok 1h.
Na tortownicę o średnicy 21 cm potrzebujecie:
350 g twarogu sernikowego
250 ml śmietany 30 %
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 koszyczek malin
1 koszyczek jeżyn
opakowanie galaretki, najlepiej w kolorze czerwonym
biszkopty na spód
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser, cukier i cukier waniliowy. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, a jak spęcznieje zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Najlepiej nie wlewać gorącej żelatyny do masy, więc czekamy aż trochę wystygnie i dopiero wlewamy do masy serowej. Wszystko dokładnie miksujemy i wylewamy na przygotowany spód.
Możemy masę włożyć na chwilę do lodówki żeby trochę stężała. Po chwili możemy już układać maliny na warstwie sera.
Na sam koniec wylewamy na ciasto galaretkę. Najlepiej taką, która zaczyna powoli tężeć.
Gotowy sernik wkładamy do lodówki na ok 1h.
Czas przygotowania: 15 minut + 1h chłodzenie
Stopień trudności: Łatwe
Koszt: 10 - 20 złotych (w zależności jakich owoców użyjemy)
Mniam, wygląda pysznie :) Uwielbiam takie serniki latem :)
OdpowiedzUsuń