Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć.
Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje.
Składniki dla 2 - 3 osób:
300g świeżej polędwicy wołowej
1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka)
2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej
1 łyżeczka papryki chilli suszonej
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1-2 łyżeczki ketchupu
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz
Robimy tak:
Z mięsa zdejmujemy błonki i mielimy lub drobniutko siekamy (jeśli ktoś ma cierpliwość i potrafi). Ja użyłam maszynki do mielenia mięsa. Cebulę również mielimy lub drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Dodajemy wszystkie płynne składniki, czyli majonez, ketchup, musztardę, angielski sos Worcestershire. Następnie dodajemy słodką paprykę i chilli. Z chilli radzę uważać, bo jak przesadzimy to zepsujemy cały smak - dla niektórych 1/2 łyżeczki chilli już wystarczy. Ja zawsze próbuję mięso przed dodaniem kolejnej przyprawy. Niektórzy dodają do filet americain również surowe żółtko czy ogórka konserwowego (w Holandii nie je się kiszonych), ja jednak uważam, ze majonez wystarczająco zwilży mięso, a ogórek może leżeć pokrojony obok na talerzu.
Podajemy albo w formie "klopsika" na talerzu z bułką, albo po prostu na bułce. Tak jak zwykły tatar zjadamy szybko.
Koszt przygotowania: ok 35 złotych
Czas przygotowania: 10-15 minut
Stopień trudności: średnie, jeśli chcemy siekać mięso, musimy ponadto uważać na przyprawy
Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje.
Składniki dla 2 - 3 osób:
300g świeżej polędwicy wołowej
1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka)
2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej
1 łyżeczka papryki chilli suszonej
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1-2 łyżeczki ketchupu
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz
Robimy tak:
Z mięsa zdejmujemy błonki i mielimy lub drobniutko siekamy (jeśli ktoś ma cierpliwość i potrafi). Ja użyłam maszynki do mielenia mięsa. Cebulę również mielimy lub drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Dodajemy wszystkie płynne składniki, czyli majonez, ketchup, musztardę, angielski sos Worcestershire. Następnie dodajemy słodką paprykę i chilli. Z chilli radzę uważać, bo jak przesadzimy to zepsujemy cały smak - dla niektórych 1/2 łyżeczki chilli już wystarczy. Ja zawsze próbuję mięso przed dodaniem kolejnej przyprawy. Niektórzy dodają do filet americain również surowe żółtko czy ogórka konserwowego (w Holandii nie je się kiszonych), ja jednak uważam, ze majonez wystarczająco zwilży mięso, a ogórek może leżeć pokrojony obok na talerzu.
Podajemy albo w formie "klopsika" na talerzu z bułką, albo po prostu na bułce. Tak jak zwykły tatar zjadamy szybko.
Koszt przygotowania: ok 35 złotych
Czas przygotowania: 10-15 minut
Stopień trudności: średnie, jeśli chcemy siekać mięso, musimy ponadto uważać na przyprawy
Oooo jeszcze nie jadłam :) !
OdpowiedzUsuńZgadza się bardzo popularny w Holandii. Często jadałem gdy tam pracowałem . Dostępny we wszystkich sieciach marketów u nich . Przeważnie kupowałem w Lidlu. Często przywoziłem do polski . Smakował całej rodzinie
OdpowiedzUsuńZrobiłem według przepisu sól,pieprz, pieprz cayenne, oraz sos do smaku. Smakuje zdecydowanie lepiej niż kupne. A Sam mieszkam w Holandii.
OdpowiedzUsuńA czy wiecie może, gdzie kupić pewne mięso? W sensue do spożycia na surowo, wówczas podlega innym badaniom. Do obróbki termicznej niektóre bakterie idą, bo i tak zginą.
OdpowiedzUsuńW Holandii jasne
Usuń