Przejdź do głównej zawartości

Stek z rostbefu wołowego, a właściwie tajemnica marynaty


Trochę nietypowo jak na kobietę, ale uwielbiam wołowinę. Zanim nauczyłam się jednak przyrządzać sama steki z tego mięsa zmarnowałam kilka naprawdę fajnych porcji polędwicy, rostbefu czy antrykotu. Oczywiście polędwica wołowa jest najlepsza, ale i najdroższa. Dziś proponuję wersję oszczędniejszą, właśnie z rostbefem.

Aby przygotować 2 steki wołowe bedzięcie potrzebować:

2 kawałki rostbefu wołowego (można kupić gotowe już pokrojone steki), ale patrzcie raczej na takie ważące nie więcej niż 200 g, grubsze steki z rostbefu mogą się nie udać za pierwszym razem. 

Marynata:
150 ml czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
łyżeczkka suszonego tymianku
łyżeczkka suszonego rozmarynu
2-3 łyżki oliwy

Składniki mieszamy w naczyniu (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ewentualnie drobno posiekać). Mięso zanurzamy w w marynacie na minimum dobę.
Ja steki smażę na maśle klarowanym wcześniej posypuję solą morską (grube kryształki) jedną stronę, wrzucam na tłuszcz, czekam 30 sekund, sypię drugą stronę solą i obsmażam z drugiej strony. Następnie wracam na stronę pierwszą i smażę dalej w zależności od grubości mięsa i upodobań smakosza.
Aby uzyskać krwisty efekt, jak na zdjęciu, smażyłam po 2 minuty (plus 30 sekundowe obsmażenie) z obu stron - ok 5 minut.


Czas przygotowania, ok 10 minut bez marynaty
Koszt 2 ok 200-stu gramowych steków i marynaty to ok 30 złotych. Do tego doliczamy koszt dodatków (marchewka, ziemniaki, frytki, co kto lubi).
Stopień trudności: Moim zdaniem  zaawansowany (smażenie jest trudne)




Komentarze

  1. Świetny przepis! Pozdrawiam bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zaintrygowała mnie ta marynata! Sama niegdy nie odważyłam się zrobić steka w domu. Zawsze jem tutaj http://roadamerican.pl/road-menu/ i nigdy się nie zawiodłam. Ale zdecydowanie Twój przepis przypadł mi do gustu, zastanawiam się tylk czy będę odpowiednio umiałą wysmażyć mięso tak, żeby uzyskać swój ulubiony stopień wysmażenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :) Potrzebujecie: 6 jajek ugotowanych na twardo pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek 6 rzodkiewek 2 łyżki masła sól, pieprz, bułka tarta masło do smażenia (1 łyżka) Do dekoracji możecie wykorzystać: posiekany szczypiorek i natkę pietruszki rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach Sposób przygotowania: Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka. Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.  Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem, Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą (oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka dociskając

Filet americain, czyli holenderski tatar

Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć. Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje. Składniki dla 2 - 3 osób: 300g świeżej polędwicy wołowej 1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka) 2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej 1 łyżeczka papryki chilli suszonej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1-2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Robi