Wielu z Was na pewno zastanawiało się nie raz czym wypełnić wydrążoną cukinię, żeby świetnie smakowała. Ja zazwyczaj używałam do tego mięsa mielonego, papryki, pieczarek i żółtego sera. Takie połączenie nie jest złe, ale wtedy cukinia pasuje jedynie jako danie główne, które zresztą może się znudzić już po połowie porcji.
Niedawno wypróbowałam bardzo proste połączenie tylko trzech składników: cukinii, boczku i ziemniaka.
Taka kombinacja sprawia, że danie jest sycące i może być podane jako przekąska czy małe danie główne, a z drugiej strony na tyle lekkie i łagodne w smaku, że świetnie skomponuje się na przykład ze smażoną rybą czy schabowym.
Na przekąskę dla 4 osób potrzebujecie:
2 małe cukinie (ok 20-25 cm)
8 ziemniaków
250-300g wędzonego boczku
masło (opcjonalnie)
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozduszamy jak na puree (możemy dodać trochę masła). Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak żeby brzegi się zrumieniły. Cukinie płuczemy i kroimy wzdłuż na połówki. Miąższ cukinii wyciągamy, kroimy w kostkę i podsmażamy jeszcze chwilę z boczkiem. Do puree ziemniaczanego dodajemy, podsmażony boczek z cukinią, ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku i całą masę mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (chodzi o to, żeby skórka cukinii zmiękła). Jeśli do cukinii planujecie podać jakiś mięsny dodatek, możecie użyć trochę mniej boczku.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: Łatwe
Koszt: 8-10 złotych
Niedawno wypróbowałam bardzo proste połączenie tylko trzech składników: cukinii, boczku i ziemniaka.
Taka kombinacja sprawia, że danie jest sycące i może być podane jako przekąska czy małe danie główne, a z drugiej strony na tyle lekkie i łagodne w smaku, że świetnie skomponuje się na przykład ze smażoną rybą czy schabowym.
Na przekąskę dla 4 osób potrzebujecie:
2 małe cukinie (ok 20-25 cm)
8 ziemniaków
250-300g wędzonego boczku
masło (opcjonalnie)
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozduszamy jak na puree (możemy dodać trochę masła). Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak żeby brzegi się zrumieniły. Cukinie płuczemy i kroimy wzdłuż na połówki. Miąższ cukinii wyciągamy, kroimy w kostkę i podsmażamy jeszcze chwilę z boczkiem. Do puree ziemniaczanego dodajemy, podsmażony boczek z cukinią, ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku i całą masę mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (chodzi o to, żeby skórka cukinii zmiękła). Jeśli do cukinii planujecie podać jakiś mięsny dodatek, możecie użyć trochę mniej boczku.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: Łatwe
Koszt: 8-10 złotych
Ciekawy pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuń