W Chinach nigdy nie byłam, więc nie będę nawet udawać, że potrawa, którą Wam przedstawię ma coś wspólnego z Państwem Środka. Podejrzewam, że jedyną rzeczą która łączy moje popisowe chińskie danie z prawdziwą "chińszczyzną" jest ryż :)
Nie wiem, czy już kiedyś wspominałam, ale wielką fanką chińskiej kuchni nie jestem, więc jak tylko mogę staram się, żeby smak przypominał europejski. Akurat to danie to coś pomiędzy Azja a Europą - taka polska chińszczyzna :)
Dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
suszone grzyby (garść) - nasze polskie - nie mun!!!
Biała część pora
Mąka
Sos sojowy (ok 2 łyżki)
Kostka rosołowa o smaku kurczaka
Olej rzepakowy
Ryż (najlepiej brązowy) dla 4 osób ok 400g
Przygotowanie jest banalne, ale żeby poszło szybko ważna jest kolejność.
Wstawiamy osoloną wodę na ryż. Jak woda zacznie wrzeć wkładamy ryż i gotujemy jak na opakowaniu.
Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obieramy i kroimy w słupki. Pokrojone warzywa kładziemy na patelnię z olejem, przykrywamy pokrywką i dusimy aż nieco zmiękną (mogą nawet się trochę przypalić).
Robimy podstawę sosu: do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy kostkę rosołową, grzyby i pokrojoną w plasterki białą część pora - wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie dokładamy do sosu podsmażone warzywa.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co warzywa. Podsmażonego dokładamy do sosu. Rozrabiamy ok 1 łyżkę mąki w zimnej wodzie i również dodajemy do sosu i czekamy chwilę aż sos zgęstnieje a na sam koniec doprawiamy sosem sojowym.
Koszt przygotowania: ok 15 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Średnie
Nie wiem, czy już kiedyś wspominałam, ale wielką fanką chińskiej kuchni nie jestem, więc jak tylko mogę staram się, żeby smak przypominał europejski. Akurat to danie to coś pomiędzy Azja a Europą - taka polska chińszczyzna :)
Dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
suszone grzyby (garść) - nasze polskie - nie mun!!!
Biała część pora
Mąka
Sos sojowy (ok 2 łyżki)
Kostka rosołowa o smaku kurczaka
Olej rzepakowy
Ryż (najlepiej brązowy) dla 4 osób ok 400g
Przygotowanie jest banalne, ale żeby poszło szybko ważna jest kolejność.
Wstawiamy osoloną wodę na ryż. Jak woda zacznie wrzeć wkładamy ryż i gotujemy jak na opakowaniu.
Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obieramy i kroimy w słupki. Pokrojone warzywa kładziemy na patelnię z olejem, przykrywamy pokrywką i dusimy aż nieco zmiękną (mogą nawet się trochę przypalić).
Robimy podstawę sosu: do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy kostkę rosołową, grzyby i pokrojoną w plasterki białą część pora - wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie dokładamy do sosu podsmażone warzywa.
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni co warzywa. Podsmażonego dokładamy do sosu. Rozrabiamy ok 1 łyżkę mąki w zimnej wodzie i również dodajemy do sosu i czekamy chwilę aż sos zgęstnieje a na sam koniec doprawiamy sosem sojowym.
Koszt przygotowania: ok 15 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Średnie
Niskokaloryczny obiad to przepis na sukces! Smaczny sposób na utrzymanie równowagi w diecie i dbanie o wagę.
OdpowiedzUsuń