Jeśli lubicie ryby, to łososia na pewno uwielbiacie. Jedyny problem jaki ja miałam zawsze z łososiem, to fakt, że prawie za każdym razem jego smak był podobny. Inne ryby nie smakują tak intensywnie i łatwiej przyjmują smak tego, w czym się je przygotowuje, łosoś taki nie jest. Oczywiście to dobrze, ale co zrobić, żeby ta ryba smakowała trochę inaczej? Odrobina marynowanego pieprzu, sosu sojowego i śmietanki - oto mój sposób na inny smak łososia.
Dla 2 osób potrzebujecie:
2 filety z łososia norweskiego (ja zrobiłam mieszankę łososia dzikiego i norweskiego)
1 czubata łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
100 ml śmietanki 12%
masło klarowane (ok 2 łyżki)
majeranek
sok z 1/4 cytryny
mąka
Z filetów zdejmujemy skórę i kroimy rybę na paski o szerokości 2-3 cm. Pieprz marynowany rozdrabniamy, najlepiej w moździerzu (jeśli nie mamy, możemy użyć tłuczka do mięsa). Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy pieprz i chwilę dusimy (żeby masło przeszło smakiem pieprzu). Rybę lekko posypujemy majerankiem i układamy na masło. Smażymy ok 1-2 minuty z jednej strony, w tym czasie górę polewamy sosem sojowym. Obracamy rybę, polewamy sokiem z cytryny i smażymy ok 1 minutę z drugiej strony. Do śmietanki dodajemy łyżeczkę mąki, dokładnie mieszamy, wlewamy na patelnię, mieszamy z masłem z patelni i zagotowujemy (na ten momemt jeśli ktoś nie ma wprawy możemy wyjąć rybę z patelni). Po przygotowaniu sosu łososia dusimy jeszcze ok 2-3 minuty i podajemy. Można podać z ryżem, kuskusem lub grzankami.
Koszt przygotowania: 20 złotych
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: Łatwe
Dla 2 osób potrzebujecie:
2 filety z łososia norweskiego (ja zrobiłam mieszankę łososia dzikiego i norweskiego)
1 czubata łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
100 ml śmietanki 12%
masło klarowane (ok 2 łyżki)
majeranek
sok z 1/4 cytryny
mąka
Z filetów zdejmujemy skórę i kroimy rybę na paski o szerokości 2-3 cm. Pieprz marynowany rozdrabniamy, najlepiej w moździerzu (jeśli nie mamy, możemy użyć tłuczka do mięsa). Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy pieprz i chwilę dusimy (żeby masło przeszło smakiem pieprzu). Rybę lekko posypujemy majerankiem i układamy na masło. Smażymy ok 1-2 minuty z jednej strony, w tym czasie górę polewamy sosem sojowym. Obracamy rybę, polewamy sokiem z cytryny i smażymy ok 1 minutę z drugiej strony. Do śmietanki dodajemy łyżeczkę mąki, dokładnie mieszamy, wlewamy na patelnię, mieszamy z masłem z patelni i zagotowujemy (na ten momemt jeśli ktoś nie ma wprawy możemy wyjąć rybę z patelni). Po przygotowaniu sosu łososia dusimy jeszcze ok 2-3 minuty i podajemy. Można podać z ryżem, kuskusem lub grzankami.
łosoś norweski
"dziki" łosoś - jest mniej tłusty, przez co bardziej suchy
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: Łatwe
Bardzo ciekawy pomysł ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie wyraziste smaki i muszę przyznać, że jak tylko mam okazję to również zajadam się rybą. Fajnym przepisem na łososia jest ten z https://mowisalmon.pl/przepisy/krakersy-z-nasion-z-wedzonym-lososiem-mowi-z-zielonym-serkiem-i-piklami-warzywnymi/ i muszę przyznać, że na pewno go znów niedługo przyrządzę.
OdpowiedzUsuń