Coś dla miłośników tradycyjnych polskich produktów. Wieprzowina, jabłka i cebula. Niby zwykłe, a smakuje inaczej. Tajemnica tkwi w grubej panierce, która w piekarniku zmienia się w ciasto. Przekonajcie się sami.
Na 6 porcji potrzebne jest:
6 ok 100g plastrów karkówki bez kości
kilogram jabłek
2 cebule
2 jajka
bułka tarta
mąka
sól, pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Karkówkę rozbijamy na cienkie kotlety tłuczkiem do mięsa, następnie solimy i pieprzymy i na chwilę odstawiamy do lodówki (możemy nawet zostawić na noc). Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce trzemy cebulę i mieszamy z jabłkami. Karkówkę wyciągamy z lodówki i panierujemy jak na kotlety schabowe (staramy się uzyskać dość grubą panierkę). Następnie na oleju smażymy kotlety na złoty kolor. Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, razem z jabłkami, tak aby utworzyć warstwy (oczywiście może być płasko, ważne, żeby jabłka były pod i nad mięsem). Pieczemy w 200 stopniach około godzinę.
Danie można podać z ziemniaczkami upieczonymi w tym samym momencie w piekarniku.
Koszt na 6 porcji: 18 zł
Czas przygotowania: Z pieczeniem ok 1,5h
Stopień trudności: łatwe
Na 6 porcji potrzebne jest:
6 ok 100g plastrów karkówki bez kości
kilogram jabłek
2 cebule
2 jajka
bułka tarta
mąka
sól, pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Karkówkę rozbijamy na cienkie kotlety tłuczkiem do mięsa, następnie solimy i pieprzymy i na chwilę odstawiamy do lodówki (możemy nawet zostawić na noc). Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce trzemy cebulę i mieszamy z jabłkami. Karkówkę wyciągamy z lodówki i panierujemy jak na kotlety schabowe (staramy się uzyskać dość grubą panierkę). Następnie na oleju smażymy kotlety na złoty kolor. Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, razem z jabłkami, tak aby utworzyć warstwy (oczywiście może być płasko, ważne, żeby jabłka były pod i nad mięsem). Pieczemy w 200 stopniach około godzinę.
Danie można podać z ziemniaczkami upieczonymi w tym samym momencie w piekarniku.
Koszt na 6 porcji: 18 zł
Czas przygotowania: Z pieczeniem ok 1,5h
Stopień trudności: łatwe
Komentarze
Prześlij komentarz