Obowiązkowe ciasta na Wielkanoc to sernik, babka i mazurek. Dziś przedstawię Wam mój wypróbowany wiele razy przepis na sernik krakowski.
Potrzebujecie:
Na masę serową:
1 kg sera sernikowego
30 dkg masła
40 dkg cukru
5 dkg kaszki manny
10 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
3-4 krople olejku cytrynowego
50 g skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
Na ciasto (spód i wierzch):
20 dkg masła (lub margaryny)
30 dkg mąki pszennej
2 żółtka
10 dkg cukru pudru
Zaczynamy od zrobienia kruchego spodu. Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części (nierówne). Większą częścią wykładamy spód blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut (musi trochę zbrązowieć). Resztę ciasta wkładamy na chwilę do lodówki.
Przygotowujemy sernik:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odsączamy i odciskamy wodę. (sparzone nie będą opadać na spód ciasta)
Masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy 10 żółtek i dalej ucieramy. Dodajemy olejek, cukier waniliowy i kaszkę. Na końcu mieszamy to wszystko z serem. Białka z 12 jaj ubijamy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy skórkę i rodzynki. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód.
Ciasto z lodówki wyciągamy i wałkujemy w paski o szerokości ok 2 cm i układamy je na wierzch ciasta aby utworzyły kratkę "rombów".
Ciasto wkładamy na 1h do piekarnika o temperaturze ok 190 stopni. Po upieczeniu trzymamy jeszcze 20 minut w piekarniku, żeby nam nie opadło.
Po ostygnięciu lukrujemy paski z ciasta.
Koszt przygotowania: 30 złotych
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujecie:
Na masę serową:
1 kg sera sernikowego
30 dkg masła
40 dkg cukru
5 dkg kaszki manny
10 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
3-4 krople olejku cytrynowego
50 g skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
Na ciasto (spód i wierzch):
20 dkg masła (lub margaryny)
30 dkg mąki pszennej
2 żółtka
10 dkg cukru pudru
Zaczynamy od zrobienia kruchego spodu. Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części (nierówne). Większą częścią wykładamy spód blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut (musi trochę zbrązowieć). Resztę ciasta wkładamy na chwilę do lodówki.
Przygotowujemy sernik:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odsączamy i odciskamy wodę. (sparzone nie będą opadać na spód ciasta)
Masło ucieramy z cukrem, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy 10 żółtek i dalej ucieramy. Dodajemy olejek, cukier waniliowy i kaszkę. Na końcu mieszamy to wszystko z serem. Białka z 12 jaj ubijamy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy skórkę i rodzynki. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód.
Ciasto z lodówki wyciągamy i wałkujemy w paski o szerokości ok 2 cm i układamy je na wierzch ciasta aby utworzyły kratkę "rombów".
Ciasto wkładamy na 1h do piekarnika o temperaturze ok 190 stopni. Po upieczeniu trzymamy jeszcze 20 minut w piekarniku, żeby nam nie opadło.
Po ostygnięciu lukrujemy paski z ciasta.
Koszt przygotowania: 30 złotych
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwe
Smaczny serniczek:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuń