Czy wszystko, co oryginalnie jest daniem kuchni węgierskiej musi zawsze palić nasze przełyki? Zależy, jakich przypraw użyjemy, oraz w jakiej ilości.
Proponuję Wam, najproszą zupę na świecie, po zjedzeniu której będziecie się czuli jakbyście zjedli drugie danie.
Składniki dla 4 osób:
500g mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, biodrówka)
4 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
mąka, sól, pieprz
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, solimy i smażymy na patelni do lekkiego zbrązowienia krawędzi. W czasie smarzenia mięsa dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę (Cebula zrobi się brązowa szybciej więc nie zaczynamy smażyć razem). Po podsmażeniu przekładamy do garnka, zalewamy ok 1litrem gorącej wody, dosypujemy kminek i pieprz i tak gotujemy ok 30-40 minut (aby mięso zmiękło). Po tym czasie dokładamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat oraz mąkę wymieszaną z zimną wodą, aby zagęścić zupę.
Proste? A jakie smaczne :)
Koszt dla 4 osób to maksymalnie 15 złotych.
Czas przygotowania: ok 75 minut.
Stopień trudności: Łatwy
Proponuję Wam, najproszą zupę na świecie, po zjedzeniu której będziecie się czuli jakbyście zjedli drugie danie.
Składniki dla 4 osób:
500g mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, biodrówka)
4 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
mąka, sól, pieprz
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, solimy i smażymy na patelni do lekkiego zbrązowienia krawędzi. W czasie smarzenia mięsa dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę (Cebula zrobi się brązowa szybciej więc nie zaczynamy smażyć razem). Po podsmażeniu przekładamy do garnka, zalewamy ok 1litrem gorącej wody, dosypujemy kminek i pieprz i tak gotujemy ok 30-40 minut (aby mięso zmiękło). Po tym czasie dokładamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat oraz mąkę wymieszaną z zimną wodą, aby zagęścić zupę.
Proste? A jakie smaczne :)
Koszt dla 4 osób to maksymalnie 15 złotych.
Czas przygotowania: ok 75 minut.
Stopień trudności: Łatwy
Komentarze
Prześlij komentarz