Na śniadanie dla dwóch osób (jak na zdjęciu poniżej) potrzebujecie:
7 jajek
pęczek szczypiorku
7 rzodkiewek
sól, pieprz
pół kostki masła
Jajka gotujemy na twardo. W czasie, kiedy jajka się gotują kroimy drobno szczypiorek i rzodkiewkę (najdrobniej jak potrafimy). Ugotowane jajka kroimy w połówki i wyciągamy z nich żółtka oraz trochę białka, żeby mieć jak najwięcej miejsca na nadzienie. Wyciągnięte białko i żółtko mieszamy z warzywami, solimy, pieprzymy i dodajemy 1/4 kostki masła. Takim nadzieniem nadziewamy jajka.
Po nadzianiu, połówki jajek układamy na roztopione na patelni masło (pozostałą 1/4 kostki) nadzianą stroną do dołu. Patelnię przykrywamy i smażymy jajka na wolnym ogniu ok 10 minut, do momentu kiedy masło się spieni i nabierze lekko brązowego koloru (jak na zdjęciu).
Smacznego :)
Koszt dla 2 osób ok 6-7 złotych.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: średni, wymaga cierpliwości do nadziewania jajek
Komentarze
Prześlij komentarz