Jak na mieszkankę Poznania przystało uwielbiam potrawy z ziemniaków. Dlatego postanowiłam ugotować kartoflankę po poznańsku, czyli oszczędnie i smacznie. Efekt mnie zadziwił, i udowodnił, że najprostsze składniki są niezastąpione w kuchni.
Aby ugotować zupę dla 4 osób, potrzebne są następujace składniki:
800 g ziemniaków
Cebula
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera i pora
1/4 kostki masła
100 ml śmietanki 30%
1l bulionu (może byc w kostce)
Majeranek, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Ziemniaki oraz pozostałe warzywa należy obrać i pokroić w kostkę, maksymalnie 2x2 cm. Rozpuścić masło w garnku, w którym później będziemy gotować zupę i wrzucić warzywa. Dusić na małym ogniu ok 10 minut, najlepiej jak ziemniaki troszkę zbrązowieją. Podduszone warzywa zalać bulionem, doprawić majerankiem, gałka muszkatołowa, solą i pieprzem i tak gotować ok 20 minut. Następnie zmiksować wszystko blenderem na krem i dodać śmietankę. Jeśli ktoś liczy kalorie, może zrezygnować ze śmietanki, a zupa i tak wyjdzie przepyszna.
Kartoflankę można podać z groszkiem ptysiowym lub własnoręcznie przygotowanymi grzankami.
Koszt dla 4 osób to ok 6 zł.
Czas przygotowania ok 40 minut.
Stopień trudności: Łatwe
Aby ugotować zupę dla 4 osób, potrzebne są następujace składniki:
800 g ziemniaków
Cebula
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera i pora
1/4 kostki masła
100 ml śmietanki 30%
1l bulionu (może byc w kostce)
Majeranek, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Ziemniaki oraz pozostałe warzywa należy obrać i pokroić w kostkę, maksymalnie 2x2 cm. Rozpuścić masło w garnku, w którym później będziemy gotować zupę i wrzucić warzywa. Dusić na małym ogniu ok 10 minut, najlepiej jak ziemniaki troszkę zbrązowieją. Podduszone warzywa zalać bulionem, doprawić majerankiem, gałka muszkatołowa, solą i pieprzem i tak gotować ok 20 minut. Następnie zmiksować wszystko blenderem na krem i dodać śmietankę. Jeśli ktoś liczy kalorie, może zrezygnować ze śmietanki, a zupa i tak wyjdzie przepyszna.
Kartoflankę można podać z groszkiem ptysiowym lub własnoręcznie przygotowanymi grzankami.
Koszt dla 4 osób to ok 6 zł.
Czas przygotowania ok 40 minut.
Stopień trudności: Łatwe
Komentarze
Prześlij komentarz