Nie nazwałam tego dania "placek po zbójnicku", żeby nikt mi nie zarzucił, że "po zbójnicku" to znaczy, że gulasz jest "w" placku, a u mnie jest obok. Często na takie danie mówi się też "placek po węgiersku", dlatego, że sam gulasz po prostu wywodzi się z Węgier.
Gulasz można robić na bardzo wiele sposobów i o ile nie zabraknie nam fantazji, każdego dnia roku możemy podać go inaczej. Z jałowcem, z kminkiem, z papryką, z grzybami...
Do placków ziemniaczanych, moim zdaniem, świetnie pasuje gulasz z marchewką i pieczarkami. Obok mięsa z gulaszu i ziemniaka z placka mamy od razu na talerzu trochę warzyw, bez dodatkowego gotowania :)
Dla 4 - 6 osób potrzebujemy następujące składniki.
Placki:
70 dkg ziemniaków
1 cebula
mąka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Gulasz:
ok 1kg łopatki wieprzowej lub biodrówki
2-3 marchewki
200 g małych pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej lub masło klarowane
mąka
Gulasz:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i smażymy na maśle klarowanym, a kiedy trochę zbrązowieje dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zbrązowieje, przekładamy gulasz do większego (wyższego) garnka (chyba, że nasza patelnia jest wysoka) i zalewamy ok 300 ml wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, pokrojony w plasterki czosnek i suszone grzyby. Tak gotujemy/dusimy ok 40 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz opłukane pieczarki (najlepiej w całości) - gotujemy jeszcze ok 20 minut. Na koniec dodajemy ok 2 łyżki mąki rozmieszanej w wodzie żeby zagęścić sos.
Placki:
Najszybciej i najłatwiej obrane ziemniaki zmiksować używając blendera. Można oczywiście zetrzeć na tarce lub użyć maszynki do mielenia mięsa (wkładka do tarcia warzyw). Starte ziemniaki zostawiamy za chwilę, żeby oddzieliła się woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy cebulę, również startą, jajko i trochę mąki. Masę ziemniaczaną przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju i podajemy zaraz po usmażeniu.
Koszt dla 4-6 osób: ok 25 złotych
Czas przygotowania: 1h 20 minut (z czego 40 minut czekamy na gulasz)
Stopień trudności: Średnie
Gulasz można robić na bardzo wiele sposobów i o ile nie zabraknie nam fantazji, każdego dnia roku możemy podać go inaczej. Z jałowcem, z kminkiem, z papryką, z grzybami...
Do placków ziemniaczanych, moim zdaniem, świetnie pasuje gulasz z marchewką i pieczarkami. Obok mięsa z gulaszu i ziemniaka z placka mamy od razu na talerzu trochę warzyw, bez dodatkowego gotowania :)
Dla 4 - 6 osób potrzebujemy następujące składniki.
Placki:
70 dkg ziemniaków
1 cebula
mąka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Gulasz:
ok 1kg łopatki wieprzowej lub biodrówki
2-3 marchewki
200 g małych pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej lub masło klarowane
mąka
Gulasz:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i smażymy na maśle klarowanym, a kiedy trochę zbrązowieje dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zbrązowieje, przekładamy gulasz do większego (wyższego) garnka (chyba, że nasza patelnia jest wysoka) i zalewamy ok 300 ml wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, pokrojony w plasterki czosnek i suszone grzyby. Tak gotujemy/dusimy ok 40 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz opłukane pieczarki (najlepiej w całości) - gotujemy jeszcze ok 20 minut. Na koniec dodajemy ok 2 łyżki mąki rozmieszanej w wodzie żeby zagęścić sos.
Placki:
Najszybciej i najłatwiej obrane ziemniaki zmiksować używając blendera. Można oczywiście zetrzeć na tarce lub użyć maszynki do mielenia mięsa (wkładka do tarcia warzyw). Starte ziemniaki zostawiamy za chwilę, żeby oddzieliła się woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy cebulę, również startą, jajko i trochę mąki. Masę ziemniaczaną przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju i podajemy zaraz po usmażeniu.
Koszt dla 4-6 osób: ok 25 złotych
Czas przygotowania: 1h 20 minut (z czego 40 minut czekamy na gulasz)
Stopień trudności: Średnie
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)
tradycyjnie i smacznie
OdpowiedzUsuń