Coś dla osób, które nie boją się kalorii :) Świetnie się prezentuje na świątecznym stole. Podane teściom, sprawi, że staniemy się pełnoprawnymi Paniami domu. Co to takiego? Tania, domowa, rolada boczkowa :)
Potrzebujecie:
1 kg surowego boczku (bez kości!!!)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziarenek kolendry
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki musztardy francuskiej
suszone śliwki - ok 20 sztuk
Sól, pieprz, suszona papryka
Boczek rozcinamy na plaster o grubości około 1 cm. Uwaga, czasem nie wystarczy jedno cięcie na pół, potrzebne będą 2. Jeśli mamy skórę możemy ją odkroić lub zostawić (ja zostawiłam). Boczek po obu stronach smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozciśniętymi ziarenkami kolendry, sypiemy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie smarujemy musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy na dobę do lodówki.
Następnego dnia układamy śliwki suszone na roladzie (liczba według uznania), zawijamy boczek w roladę, owijamy roladę nitkę i mięso wkładamy w brytfance lub rękawie do pieczenia do piekarnika na 200 stopni i około 1h. (1 godzina na kilogram mięsa).
Czas przygotowania: cięcie i przyprawienie: 15 minut
Pieczenie: 1h
Koszt rolady: 15-20 zł.
Stopień trudności: średnie
Potrzebujecie:
1 kg surowego boczku (bez kości!!!)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziarenek kolendry
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki musztardy francuskiej
suszone śliwki - ok 20 sztuk
Sól, pieprz, suszona papryka
Boczek rozcinamy na plaster o grubości około 1 cm. Uwaga, czasem nie wystarczy jedno cięcie na pół, potrzebne będą 2. Jeśli mamy skórę możemy ją odkroić lub zostawić (ja zostawiłam). Boczek po obu stronach smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozciśniętymi ziarenkami kolendry, sypiemy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Następnie smarujemy musztardą. Tak przygotowaną roladę wkładamy na dobę do lodówki.
Następnego dnia układamy śliwki suszone na roladzie (liczba według uznania), zawijamy boczek w roladę, owijamy roladę nitkę i mięso wkładamy w brytfance lub rękawie do pieczenia do piekarnika na 200 stopni i około 1h. (1 godzina na kilogram mięsa).
Pieczenie: 1h
Koszt rolady: 15-20 zł.
Stopień trudności: średnie
Komentarze
Prześlij komentarz