Po plackach z dyni przyszedł czas na zupę. Według mnie żeby dynia nam smakowała należy jej jakoś nadać odpowiedni smak, a można to zrobić albo dodając cukier, albo soląc, albo zakwaszając (np. octem). Możecie również te smaki łączyć. Moim ulubionym wariantem jest jednak zupa lekko słodka, najlepiej z grzankami, groszkiem ptysiowym czy lanymi kluseczkami.
Dla 4-6-ciu osób:
1/3 średniej dyni
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
1 kawałek selera
1 mała marchewka
1 cebula
natka pietruszki
ocet jabłkowy do smaku
50-100 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz, czerwona papryka do smaku

Kosz przygotowania: 8 złotych
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Dla 4-6-ciu osób:
1/3 średniej dyni
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
1 kawałek selera
1 mała marchewka
1 cebula
natka pietruszki
ocet jabłkowy do smaku
50-100 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz, czerwona papryka do smaku

Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy dynię, słodzimy i tak smażymy dopóki cukier się nie roztopi, a brzegi dyni lekko zbrązowieją.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę (ok 700ml) i wrzucamy warzywa.
Dodajemy usmażoną dynię i gotujemy aż wszystko zmięknie.
Następnie używając blendera wszystko miksujemy na gładki krem. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki i ocet do smaku. Na sam koniec zabielamy śmietanką.
Papryka i pieprz nadadzą zupie nieco ostrości, co przełamie ogólnie mdły smak dyni.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Bardzo smacznie u Ciebie..:) Pozdrawiam*
OdpowiedzUsuń