Przejdź do głównej zawartości

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :)



Potrzebujecie:
6 jajek ugotowanych na twardo
pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek
6 rzodkiewek
2 łyżki masła
sól, pieprz, bułka tarta
masło do smażenia (1 łyżka)

Do dekoracji możecie wykorzystać:
posiekany szczypiorek i natkę pietruszki
rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach

Sposób przygotowania:
Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka.


Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.
 Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem,

Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą
(oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka dociskając do talerzyka, ale ja podaję metodę na leniwych :) )

Na patelni rozpuszczamy masło, układamy jajka i smażymy pod przykryciem aż do momentu kiedy masło zbrązowieje.

Wykładamy na udekorowany talerz i gotowe - ważne, żeby podać ciepłe!

Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: 10 złotych


Komentarze

  1. Nie pomyślałbym, że jajka można w ten sposób smażyć :) Ekstra, to będzie idealne danie na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  3. O, bardzo ciekawy jest ten sposób smażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście uważam że w dziejszych czasach najbardziej ważna w motoryzacji jest ekonomiczność danego pojazdu. Producenci prześcigają się w nowinkach technologicznych często zapominająć o redukcji spalania auta, a potem celowo fałszują wyniki spalania. Przykładem dość głośnym był w ostatnich latach Volkswagen. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają i na pewno są bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Stek z rostbefu wołowego, a właściwie tajemnica marynaty

 Trochę nietypowo jak na kobietę, ale uwielbiam wołowinę. Zanim nauczyłam się jednak przyrządzać sama steki z tego mięsa zmarnowałam kilka naprawdę fajnych porcji polędwicy, rostbefu czy antrykotu. Oczywiście polędwica wołowa jest najlepsza, ale i najdroższa. Dziś proponuję wersję oszczędniejszą, właśnie z rostbefem.
Aby przygotować 2 steki wołowe bedzięcie potrzebować:
2 kawałki rostbefu wołowego (można kupić gotowe już pokrojone steki), ale patrzcie raczej na takie ważące nie więcej niż 200 g, grubsze steki z rostbefu mogą się nie udać za pierwszym razem. 
Marynata: 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku łyżeczkka suszonego tymianku łyżeczkka suszonego rozmarynu 2-3 łyżki oliwy
Składniki mieszamy w naczyniu (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ewentualnie drobno posiekać). Mięso zanurzamy w w marynacie na minimum dobę. Ja steki smażę na maśle klarowanym wcześniej posypuję solą morską (grube kryształki) jedną stronę, wrzucam na tłuszcz, …

Stek z jagnięciny

Jagnięcina w Polsce niestety nie jest zbyt popularna. Trudno się dziwić, z jednej strony dość wysoka cena, a z drugiej, fakt, że jest to mięso młodego zwierzęcia. Może w regionach, gdzie hoduje się owce, gospodynie domowe potrafią świetnie przyrządzić to mięso, ale znakomita większość z nas, nie gotuję jagnięciny na co dzień, przez co nie bardzo wie jak się za to zabrać.
Proponuję Wam bardzo prosty sposób na smaczną jagnięcinę w kilka chwil. Doskonały także na grilla.

Dla 2 osób potrzebujecie:
Comber jagnięcy - ok 500g (może być już pokrojony w formie kotletów z kością)
Musicie pamiętać, że to mięso z kością, więc jeśli ktoś chce się bardzo najeść, potrzebuje kupić więcej mięska.

Marynata:
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego estragonu (lub pół łyżeczki suszonego)
5 ziarenek pieprzu
2 łyżki oliwy

Składniki na marynatę mieszamy. Mięso opłukujemy i zanurzamy w marynacie na 12-24 godzin.
Po wyjęciu osuszamy, posypujemy z 2 strony solą mo…

Pierś z kaczki pieczona w soli

Przyznam, że moje spotkania z kaczką nie należały kiedyś do zbyt częstych. Chyba zraziłam się pierwszą próbą upieczenia całej kaczki kilka lat temu - totalna porażka :( Dlatego początkującym w kuchni nie polecam zaczynać od całej kaczki, lepiej zająć się piersią, czy skrzydłem.
Dziś opiszę bardzo prosty sposób, w jaki możemy upiec właśnie kaczą pierś.
I uwaga, dla wszystkich, którzy uważają, że mięso musi się piec godzinami mała przestroga... kaczka robi się sucha, a zarazem niedobra gdy za długo trzymana jest w piecu. Naprawdę wystarczy obsmażyć i 20-30 minut w piekarniku.

 Przepis na mięsko (procja dla 2 osób):
2 piersi z kaczki po ok 250-300g
100 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy w oliwek
4 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 ziarenka pieprzu
sól morska

Ze składników wymienionych powyżej robimy marynatę. Piersi z kaczki zanurzamy w marynacie na 48 godzin.
Po tym czasie dokładnie posypujemy solą morską i smażym…