Zastanawialiście się kiedyś, jak się robi lody w domu? O dziwo jest to całkiem proste - wystarczy zamrażalnik i blender! Lody, które opiszę powstały dopiero przy moim drugim podejściu. Pierwsza próba była niestety nieudana, dlatego, że dodałam zbyt dużo mleka, które do tego było chyba zbyt płynne (bo go wcześniej nie mroziłam) i zamiast lodów powstał zimny koktajl :(
Za drugim razem użyłam po prostu zamrożonej śmietanki!
Zachęcam do spróbowania :)
Na 3 porcje lodów:
1 opakowanie malin
250 ml śmietanki 12%
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie jest bardzo proste. Opłukane maliny zamrażamy. Śmietankę również zamrażamy w opakowaniu. U mnie wszystko mroziło się przez całą noc. Następnego dnia do blendera wrzucamy zamrożone maliny (można je trochę rozkruszyć, żeby nie były jedną malinową bryłą) oraz zamrożoną śmietankę (możemy ją wyciągnąć chwilę wcześniej, żeby łatwiej było ją wyjąć z pojemnika). Jeśli mamy śmietankę w kartoniku po prostu odcinamy spód kartonika i wyciągamy zmrożony płyn.
Do tego dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.
Smacznego!
Czas przygotowania: ok 8h w zamrażarce + 5 minut przygotowanie
Stopień trudności: średnie
Koszt: 7 złotych
Za drugim razem użyłam po prostu zamrożonej śmietanki!
Zachęcam do spróbowania :)
Na 3 porcje lodów:
1 opakowanie malin
250 ml śmietanki 12%
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie jest bardzo proste. Opłukane maliny zamrażamy. Śmietankę również zamrażamy w opakowaniu. U mnie wszystko mroziło się przez całą noc. Następnego dnia do blendera wrzucamy zamrożone maliny (można je trochę rozkruszyć, żeby nie były jedną malinową bryłą) oraz zamrożoną śmietankę (możemy ją wyciągnąć chwilę wcześniej, żeby łatwiej było ją wyjąć z pojemnika). Jeśli mamy śmietankę w kartoniku po prostu odcinamy spód kartonika i wyciągamy zmrożony płyn.
Do tego dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.
Smacznego!
Czas przygotowania: ok 8h w zamrażarce + 5 minut przygotowanie
Stopień trudności: średnie
Koszt: 7 złotych
prosto i smacznie
OdpowiedzUsuńgrunt, że drugie podejście się udało, pycha :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób :) Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń