Często jecie jajka sadzone? A do tego jeszcze lubicie szpinak i pomidory? Jeśli tak, to jajka po hiszpańsku będą dla Was doskonałym pomysłem na inne niż zwykle rozpoczęcie dnia.
Ponieważ śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu doby ja postarałam się, żeby po moim nikt nie wstał głodny od stołu i porcję skomponowałam aż z 3 jajek.
Oczywiście, dla nieco mniej głodnych mogą być spokojnie 2 jajka.

Na porcje z 3 jajek potrzebujecie:
3 małe kawałki szpinaku w brykietach
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor
ok 0,5 cm kawałek papryczki chilli z marynaty (lub szczyptę w proszku jeśli nie macie)
3 jajka
Szpinak rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło i smażymy aż odparuje większość wody. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, następnie rozdrabniamy i na suchej patelni smażymy aż zmięknie i zrobi się a'la sos pomidorowy. Do pomidora dodajemy rozdrobnioną papryczkę chilli i chwilę gotujemy.
Ponieważ śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu doby ja postarałam się, żeby po moim nikt nie wstał głodny od stołu i porcję skomponowałam aż z 3 jajek.
Oczywiście, dla nieco mniej głodnych mogą być spokojnie 2 jajka.

Na porcje z 3 jajek potrzebujecie:
3 małe kawałki szpinaku w brykietach
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor
ok 0,5 cm kawałek papryczki chilli z marynaty (lub szczyptę w proszku jeśli nie macie)
3 jajka
1 łyżeczka masła
1 plasterek szynki konserwowej

Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy szpinak, potem masę pomidorową, następnie pokrojony w paski plasterek szynki. Na tak przygotowany "podkład" delikatnie wbijamy jajka. Wszystko wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok 12 minut.
Smacznego!
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: 4 złote
Komentarze
Prześlij komentarz