Dynia. Warzywo dla ubogich, czy raczej zapomniana królowa polskiej jesieni? Mimo, że jesteśmy zauroczeni jej kolorem, a także wyglądem, zwłaszcza na Halloween, czy tak naprawdę wiemy, co można z dyni przygotować do jedzenia? Spis tych dań pewnie nie jest tak imponujący jak w przypadku ziemniaka, ale za to dynia ma to do siebie, że łatwo zmienić jej smak dodając różnorodne przyprawy. Na przykład placki z dyni możemy zrobić z papryką na ostro, z cukrem na słodko, czy tak jak za chwilę opiszę z ziołami aromatycznie.
Dla 4 osób potrzebujecie:
1/3 niedużej dyni (ok 800g)
2 małe ziemniaki (lub po prostu więcej mąki)
2 białe cebule
2 łyżki suszonego lubczyka
1/2 pęczka pietruszki
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej (jeśli masa jest zbyt wodnista)
sól, pieprz
mało klarowane i olej do smażenia

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki i cebulę również obieramy. Obrane warzywa najlepiej rozdrobnić używając maszynki do mielenia mięsa z nakładką do warzyw (ja wszystkie placki robię połowę masy na grubych oczkach połowę na drobnych, albo tylko na drobnych) Ale spokojnie możecie użyć tarki albo blendera.
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy następnie jajka, przyprawy i posiekane zioła oraz mąkę, w miarę potrzeby stopniowo dodajemy mąkę żeby zagęścić ciasto. Dokładnie mieszamy i możemy zaczynać smażyć :)
Jeśli chodzi o samo smażenie to moim zdaniem najlepsze wyjdą, gdy będziemy je smażyć na maśle klarowanym pomieszanym z olejem. Pamiętajcie żeby użyć bardzo rozgrzanego tłuszczu, inaczej placki wpiją cały tłuszcz i nie będą chrupiące. No i oczywiście im mniej mąki tym smaczniejsze, ale niestety trudniej będzie je usmażyć.

Koszt przygotowania: 6 złotych
Czas przygotowania: 10 minut + smażenie
Stopień trudności: Średnie (placki z dyni łatwiej się rozpadają niż te z ziemniaków, trzeba delikatnie przewracać)
Dla 4 osób potrzebujecie:
1/3 niedużej dyni (ok 800g)
2 małe ziemniaki (lub po prostu więcej mąki)
2 białe cebule
2 łyżki suszonego lubczyka
1/2 pęczka pietruszki
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej (jeśli masa jest zbyt wodnista)
sól, pieprz
mało klarowane i olej do smażenia

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki i cebulę również obieramy. Obrane warzywa najlepiej rozdrobnić używając maszynki do mielenia mięsa z nakładką do warzyw (ja wszystkie placki robię połowę masy na grubych oczkach połowę na drobnych, albo tylko na drobnych) Ale spokojnie możecie użyć tarki albo blendera.
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy następnie jajka, przyprawy i posiekane zioła oraz mąkę, w miarę potrzeby stopniowo dodajemy mąkę żeby zagęścić ciasto. Dokładnie mieszamy i możemy zaczynać smażyć :)
Jeśli chodzi o samo smażenie to moim zdaniem najlepsze wyjdą, gdy będziemy je smażyć na maśle klarowanym pomieszanym z olejem. Pamiętajcie żeby użyć bardzo rozgrzanego tłuszczu, inaczej placki wpiją cały tłuszcz i nie będą chrupiące. No i oczywiście im mniej mąki tym smaczniejsze, ale niestety trudniej będzie je usmażyć.

Koszt przygotowania: 6 złotych
Czas przygotowania: 10 minut + smażenie
Stopień trudności: Średnie (placki z dyni łatwiej się rozpadają niż te z ziemniaków, trzeba delikatnie przewracać)
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuń