Przejdź do głównej zawartości

Cukinia faszerowana ziemniakami z boczkiem

Wielu z Was na pewno zastanawiało się nie raz czym wypełnić wydrążoną cukinię, żeby świetnie smakowała. Ja zazwyczaj używałam do tego mięsa mielonego, papryki, pieczarek i żółtego sera. Takie połączenie nie jest złe, ale wtedy cukinia pasuje jedynie jako danie główne, które zresztą może się znudzić już po połowie porcji.
Niedawno wypróbowałam bardzo proste połączenie tylko trzech składników: cukinii, boczku i ziemniaka.
Taka kombinacja sprawia, że danie jest sycące i może być podane jako przekąska czy małe danie główne, a z drugiej strony na tyle lekkie i łagodne w smaku, że świetnie skomponuje się na przykład ze smażoną rybą czy schabowym.


Na przekąskę dla 4 osób potrzebujecie:
2 małe cukinie (ok 20-25 cm)
8 ziemniaków
250-300g wędzonego boczku
masło (opcjonalnie)
sól, pieprz 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozduszamy jak na puree (możemy dodać trochę masła). Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, tak żeby brzegi się zrumieniły. Cukinie płuczemy i kroimy wzdłuż na połówki. Miąższ cukinii wyciągamy, kroimy w kostkę i podsmażamy jeszcze chwilę z boczkiem. Do puree ziemniaczanego dodajemy, podsmażony boczek z cukinią, ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku i całą masę mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (chodzi o to, żeby skórka cukinii zmiękła). Jeśli do cukinii planujecie podać jakiś mięsny dodatek, możecie użyć trochę mniej boczku.


Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: Łatwe
Koszt: 8-10 złotych

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Filet americain, czyli holenderski tatar

Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć. Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje. Składniki dla 2 - 3 osób: 300g świeżej polędwicy wołowej 1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka) 2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej 1 łyżeczka papryki chilli suszonej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1-2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Robi...

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :) Potrzebujecie: 6 jajek ugotowanych na twardo pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek 6 rzodkiewek 2 łyżki masła sól, pieprz, bułka tarta masło do smażenia (1 łyżka) Do dekoracji możecie wykorzystać: posiekany szczypiorek i natkę pietruszki rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach Sposób przygotowania: Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka. Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.  Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem, Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą (oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka d...

Cielęca poledwiczka duszona w warzywach podana ze szpinakowymi kluseczkami

Niedzielny obiad wcale nie musi być ani skomplikowany ani długotrwały w przygotowaniu. Przekonałam się o tym tworząc właśnie to danie. Przyznam, ze fanką cielęciny nie jestem, ale w takim wydaniu jest naprawdę wyśmienita. Polędwiczka wieprzowa ani wołowa się tu chyba nie nada - każda z nich ma zbyt intensywny smak. Jeśli nie lubicie cielęciny, proponuję zastąpić ją piersią z kurczaka lub filetem z dorsza (tylko do dorsza radzę dodać trochę więcej cytry). Dla 2 osób potrzebujecie: polędwiczka cielęca (ok 250g) 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 pomidor 1/2 pietruszki skórka z połowy cytryny 100 ml białego wytrawnego wina oliwa z oliwek sól do smaku pół łyżeczki tymianku Na kluseczki szpinakowe: 10 kawałków szpinakowego brykietu (ok 250 g) 2 jajka 4 ząbki czosnku 4 łyżki mąki łyżka masła sól Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, seler również w plasterki, cebulkę w drobną kostkę, a pomidora w dowolne kawałk...