Przejdź do głównej zawartości

Mielone klopsiki a'la kebabczeta

Co wspólnego mają moje klopsiki z kebabczetą? Pewnie trochę kształt i sposób przygotowania - od razu zaznaczam, że nie jest to klasyczny przepis na te pyszne bułgarskie klopsiki. W sumie nawet nie wiem, czy bułgarskie, bo Rumuni, a także Chorwaci również przypisują sobie do nich prawo :)
Kababczeta charakteryzuje się tym, że zrobiona jest z mięsa mielonego z dodatkiem ziół oraz cebuli, następnie uformowana w formę "wałeczka" i upieczona na grillu.
Pyszne małe klopsiki można serwować na bardzo wiele sposobów, i tylko od nas zależy, co do nich dodamy.
Ja proponuję klasycznie po polsku: majeranek, cebulę i żeby było trochę ostrzej czerwoną suszoną paprykę.
Kebabczetę możecie smażyć na grillu, albo po prostu na patelni, nawet na małej ilości oleju. Idealnie latem będzie pasowała mizeria (grubo krojona) ze szczypiorkiem i koperkiem oraz młode ziemniaczki.

Składniki dla 4 osób:
Klopsiki:
500 g mielonej wołowiny (możecie też użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny)
1 duża cebula
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka Maggi w płynie
Mizeria:
2 świeże ogórki
150 ml gęstej śmietany (może być jogurt naturalny)
Koperek, szczypiorek, sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie jest banalne :)
Mizeria:
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, solimy i chwilę macerujemy (najlepiej przykryć czymś ciężkim) żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie zalewamy śmietaną, posypujemy ziołami i kolorowym pieprzem.
Klopsiki:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Zeszkloną dodajemy do mięsa, które przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie mieszamy i formujemy w wałeczki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni grillowej, grillu, lub zwykłej patelni na małej ilości oleju.
Smacznego :)

Koszt przygotowania dla 4 osób: 20 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Filet americain, czyli holenderski tatar

Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć. Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje. Składniki dla 2 - 3 osób: 300g świeżej polędwicy wołowej 1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka) 2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej 1 łyżeczka papryki chilli suszonej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1-2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Robi...

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :) Potrzebujecie: 6 jajek ugotowanych na twardo pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek 6 rzodkiewek 2 łyżki masła sól, pieprz, bułka tarta masło do smażenia (1 łyżka) Do dekoracji możecie wykorzystać: posiekany szczypiorek i natkę pietruszki rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach Sposób przygotowania: Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka. Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.  Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem, Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą (oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka d...

Cielęca poledwiczka duszona w warzywach podana ze szpinakowymi kluseczkami

Niedzielny obiad wcale nie musi być ani skomplikowany ani długotrwały w przygotowaniu. Przekonałam się o tym tworząc właśnie to danie. Przyznam, ze fanką cielęciny nie jestem, ale w takim wydaniu jest naprawdę wyśmienita. Polędwiczka wieprzowa ani wołowa się tu chyba nie nada - każda z nich ma zbyt intensywny smak. Jeśli nie lubicie cielęciny, proponuję zastąpić ją piersią z kurczaka lub filetem z dorsza (tylko do dorsza radzę dodać trochę więcej cytry). Dla 2 osób potrzebujecie: polędwiczka cielęca (ok 250g) 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 pomidor 1/2 pietruszki skórka z połowy cytryny 100 ml białego wytrawnego wina oliwa z oliwek sól do smaku pół łyżeczki tymianku Na kluseczki szpinakowe: 10 kawałków szpinakowego brykietu (ok 250 g) 2 jajka 4 ząbki czosnku 4 łyżki mąki łyżka masła sól Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, seler również w plasterki, cebulkę w drobną kostkę, a pomidora w dowolne kawałk...