Co wspólnego mają moje klopsiki z kebabczetą? Pewnie trochę kształt i sposób przygotowania - od razu zaznaczam, że nie jest to klasyczny przepis na te pyszne bułgarskie klopsiki. W sumie nawet nie wiem, czy bułgarskie, bo Rumuni, a także Chorwaci również przypisują sobie do nich prawo :)
Kababczeta charakteryzuje się tym, że zrobiona jest z mięsa mielonego z dodatkiem ziół oraz cebuli, następnie uformowana w formę "wałeczka" i upieczona na grillu.
Pyszne małe klopsiki można serwować na bardzo wiele sposobów, i tylko od nas zależy, co do nich dodamy.
Ja proponuję klasycznie po polsku: majeranek, cebulę i żeby było trochę ostrzej czerwoną suszoną paprykę.
Kebabczetę możecie smażyć na grillu, albo po prostu na patelni, nawet na małej ilości oleju. Idealnie latem będzie pasowała mizeria (grubo krojona) ze szczypiorkiem i koperkiem oraz młode ziemniaczki.
Składniki dla 4 osób:
Klopsiki:
500 g mielonej wołowiny (możecie też użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny)
1 duża cebula
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka Maggi w płynie
Mizeria:
2 świeże ogórki
150 ml gęstej śmietany (może być jogurt naturalny)
Koperek, szczypiorek, sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie jest banalne :)
Mizeria:
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, solimy i chwilę macerujemy (najlepiej przykryć czymś ciężkim) żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie zalewamy śmietaną, posypujemy ziołami i kolorowym pieprzem.
Klopsiki:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Zeszkloną dodajemy do mięsa, które przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie mieszamy i formujemy w wałeczki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni grillowej, grillu, lub zwykłej patelni na małej ilości oleju.
Smacznego :)
Koszt przygotowania dla 4 osób: 20 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe
Kababczeta charakteryzuje się tym, że zrobiona jest z mięsa mielonego z dodatkiem ziół oraz cebuli, następnie uformowana w formę "wałeczka" i upieczona na grillu.
Pyszne małe klopsiki można serwować na bardzo wiele sposobów, i tylko od nas zależy, co do nich dodamy.
Ja proponuję klasycznie po polsku: majeranek, cebulę i żeby było trochę ostrzej czerwoną suszoną paprykę.
Kebabczetę możecie smażyć na grillu, albo po prostu na patelni, nawet na małej ilości oleju. Idealnie latem będzie pasowała mizeria (grubo krojona) ze szczypiorkiem i koperkiem oraz młode ziemniaczki.
Składniki dla 4 osób:
Klopsiki:
500 g mielonej wołowiny (możecie też użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny)
1 duża cebula
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka Maggi w płynie
Mizeria:
2 świeże ogórki
150 ml gęstej śmietany (może być jogurt naturalny)
Koperek, szczypiorek, sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie jest banalne :)
Mizeria:
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, solimy i chwilę macerujemy (najlepiej przykryć czymś ciężkim) żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie zalewamy śmietaną, posypujemy ziołami i kolorowym pieprzem.
Klopsiki:
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Zeszkloną dodajemy do mięsa, które przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie mieszamy i formujemy w wałeczki. Tak przygotowane klopsiki smażymy na patelni grillowej, grillu, lub zwykłej patelni na małej ilości oleju.
Smacznego :)
Koszt przygotowania dla 4 osób: 20 złotych
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe
Bardzo fajny przepis, skusiłabym się na porcyjkę :))
OdpowiedzUsuń