Kolejne z serii lekkich dań, które możecie przygotować w maksymalnie 20 minut. Do wymyślenia tego pysznego obiadu zainspirowała mnie kuchnia włoska, a dokładnie gremolata.
Gremolata to taka "posypka" do włoskiego "osobucco milanese" (ale nie tylko), na którą składa się czosnek, skórka z cytryny oraz pietruszka. Pomyślałam sobie, że ciekawie będzie smakował kurczak w sosie, zawierającym dokładnie te same składniki :)
Ponieważ nadal mamy sezon szparagowy w pełni, jako dodatek proponuję białe szparagi okraszone bułką tartą i młode ziemniaczki.
Składniki dla 4 osób:
4 piersi kurczaka
skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
4 ząbki czosnku
kilka gałązek pietruszki
150 ml śmietanki 12%
sól, pieprz (najlepiej biały), olej
Dodatki:
16 małych młodych ziemniaków
pół pęczka koperku
1,5 pęczka szparagów - lub nawet 2 jak ktoś bardzo lubi
1/4 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 15 minut w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu polewamy masłem i posypujemy koperkiem. Szparagi obieramy, odcinamy końcówki i również gotujemy ok 15 minut. Po wyjęciu na talerze polewamy bułką tartą podsmażoną na maśle.
Kurczaka płuczemy. Każdą pierś kroimy na 2 kawałki (najlepiej odciąć polędwiczkę z kawałkiem mięsa z piersi), solimy i pieprzymy. Na patelnię wlewamy ok 2-3 łyżki oleju i na nim chwilę dusimy przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby nie spalić) Kładziemy na patelnię kawałki kurczaka i obsmażamy z jednej strony w międzyczasie posypując startą skórką z cytryny oraz posiekaną pietruszką. Odwracamy kurczaka na drugą stronę i polewamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.
Możemy zostawić sobie trochę startej skórki i pietruszki i posypać kurczaka na talerzu taką mieszanką.
Koszt dla 4 osób: 25-30 złotych (prawie połowa ceny to szparagi)
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe
Gremolata to taka "posypka" do włoskiego "osobucco milanese" (ale nie tylko), na którą składa się czosnek, skórka z cytryny oraz pietruszka. Pomyślałam sobie, że ciekawie będzie smakował kurczak w sosie, zawierającym dokładnie te same składniki :)
Ponieważ nadal mamy sezon szparagowy w pełni, jako dodatek proponuję białe szparagi okraszone bułką tartą i młode ziemniaczki.
Składniki dla 4 osób:
4 piersi kurczaka
skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
4 ząbki czosnku
kilka gałązek pietruszki
150 ml śmietanki 12%
sól, pieprz (najlepiej biały), olej
Dodatki:
16 małych młodych ziemniaków
pół pęczka koperku
1,5 pęczka szparagów - lub nawet 2 jak ktoś bardzo lubi
1/4 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 15 minut w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu polewamy masłem i posypujemy koperkiem. Szparagi obieramy, odcinamy końcówki i również gotujemy ok 15 minut. Po wyjęciu na talerze polewamy bułką tartą podsmażoną na maśle.
Kurczaka płuczemy. Każdą pierś kroimy na 2 kawałki (najlepiej odciąć polędwiczkę z kawałkiem mięsa z piersi), solimy i pieprzymy. Na patelnię wlewamy ok 2-3 łyżki oleju i na nim chwilę dusimy przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby nie spalić) Kładziemy na patelnię kawałki kurczaka i obsmażamy z jednej strony w międzyczasie posypując startą skórką z cytryny oraz posiekaną pietruszką. Odwracamy kurczaka na drugą stronę i polewamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.
Możemy zostawić sobie trochę startej skórki i pietruszki i posypać kurczaka na talerzu taką mieszanką.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe
mm ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoskie dania, a cytrynowego kurczaka jeszcze w swoim życiu nie jadłam :). Przepis wydaje się być bardzo dobry, może za niedługo z niego skorzystam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń