Kiedy najlepiej sięgnąć po szparagi? Oczywiście w maju, kiedy mamy pełnię sezonu szparagowego!
Dla miłośników bardziej wyrafinowanego smaku lepsze od zielonych będą białe szparagi. Te jednak są nieco bardziej wymagające w przygotowaniu.
Wybierając te szlachetne warzywa należy jednak dość dobrze się im przyjrzeć, aby nie kupić starych, bo takie nie będą nam w ogóle smakować. Świeże szparagi powinny mieć lśniącą skórkę bez plamek czy przebarwień, a ich końcówki powinny być jędrne, w żadnym wypadku zdrewniałe.
A jak już uda nam się kupić dobre szparagi możemy przyrządzić z nich na przykład znakomitą wiosenną zupę.
Na porcję dla 4 osób potrzebujecie:
1 pęczek białych szparagów
1 marchew
1 piertuszka
kawałek selera
kawałek pora
udko z kurczka
łyżka masła
50 ml śmietanki 12%
liść laurowy
sól
Na kluseczki:
1 jajko
3 łyżki mąki
sól
Szparagi oczyszczamy przez odcięcie końcówek (mogą być gorzkie) oraz obranie skórki. W około 1 litrze wody gotujemy przez 20 minut wywar mięsno-warzywny z dodatkiem listka laurowego i soli, a następnie dokładamy szparagi związane bawełnianą nitką i gotujemy aż będą miękkie (ok 20 minut). Następnie wyciągamy szparagi i kroimy w około 2-3 centymetrowe kawałki i odkładamy. Wyciągamy pozostałe warzywa i kurczaka, ale tylko marchew kroimy w plasterki i dokładamy na talerzyk obok szparagów.
Robimy kluseczki, czyli mieszamy roztrzepane jajko z mąką i odrobiną soli (jeśli wyjdzie za gęste, możemy dodać odrobinę wody). Tak przygotowaną masę wlewamy porcjami do garnka z gorącą zupą. Następnie dodajemy masło, śmietankę, kilka plasterków marchewki i szparagi w kawałkach.
Najważniejsze, że nie musimy robić kremu, żeby zupa świetnie smakowała :)
Koszt dla 4 osób: 12 złotych
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: Łatwe
Dla miłośników bardziej wyrafinowanego smaku lepsze od zielonych będą białe szparagi. Te jednak są nieco bardziej wymagające w przygotowaniu.
Wybierając te szlachetne warzywa należy jednak dość dobrze się im przyjrzeć, aby nie kupić starych, bo takie nie będą nam w ogóle smakować. Świeże szparagi powinny mieć lśniącą skórkę bez plamek czy przebarwień, a ich końcówki powinny być jędrne, w żadnym wypadku zdrewniałe.
A jak już uda nam się kupić dobre szparagi możemy przyrządzić z nich na przykład znakomitą wiosenną zupę.
Na porcję dla 4 osób potrzebujecie:
1 pęczek białych szparagów
1 marchew
1 piertuszka
kawałek selera
kawałek pora
udko z kurczka
łyżka masła
50 ml śmietanki 12%
liść laurowy
sól
Na kluseczki:
1 jajko
3 łyżki mąki
sól
Szparagi oczyszczamy przez odcięcie końcówek (mogą być gorzkie) oraz obranie skórki. W około 1 litrze wody gotujemy przez 20 minut wywar mięsno-warzywny z dodatkiem listka laurowego i soli, a następnie dokładamy szparagi związane bawełnianą nitką i gotujemy aż będą miękkie (ok 20 minut). Następnie wyciągamy szparagi i kroimy w około 2-3 centymetrowe kawałki i odkładamy. Wyciągamy pozostałe warzywa i kurczaka, ale tylko marchew kroimy w plasterki i dokładamy na talerzyk obok szparagów.
Robimy kluseczki, czyli mieszamy roztrzepane jajko z mąką i odrobiną soli (jeśli wyjdzie za gęste, możemy dodać odrobinę wody). Tak przygotowaną masę wlewamy porcjami do garnka z gorącą zupą. Następnie dodajemy masło, śmietankę, kilka plasterków marchewki i szparagi w kawałkach.
Najważniejsze, że nie musimy robić kremu, żeby zupa świetnie smakowała :)
Koszt dla 4 osób: 12 złotych
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: Łatwe
Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl