Przejdź do głównej zawartości

Zamiast żurku na Wielkanoc, zupa chrzanowa z mięsnymi kuleczkami

Znudził Wam się tradycyjny żur wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem? Proponuję żebyście spróbowali mojego przepisu na szybką zupę chrzanową. Gwarantuję, że będziecie zaskoczeni.

Na 4 porcje potrzebujecie:
250 g mięsa mielonego
3 łyżki majeranku
łyżeczkę granulowanego czosnku
pół łyżeczki papryki słodkiej suszonej
sól
1 marchew
1 pietruszkę
kawałek pora
Przyprawa typu Vegeta

100 ml śmietanki 12%
2 łyżki mąki
Chrzan w słoiku (ok 2 łyżki)

Marchew, pietruszkę i por kroimy drobno, wrzucamy do garnka i zalewamy ok 1 litrem wody. Doprawiamy to Vegetą i 1 łyżką majeranku i gotujemy ok 15 minut. Mięso doprawiamy 2 łyżkami majeranku, papryką, czosnkiem i solą. Dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa kuleczki (będą imitowały białą kiełbasę). Po 15 minutach kulki mięsne wrzucamy do wody i gotujemy ok 5 minut. Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką, żeby nie było grudek i wlewamy do zupy. Gotujemy chwilę żeby zupa zgęstniała, a następnie dodajemy chrzan ze słoika. Ja zazwyczaj daję 2 - 3 łyżki, w zależności od mocy chrzanu. Zupę można też lekko dosłodzić cukrem na sam koniec (ok 1 łyżeczka).

Koszt przygotowania: 10 złotych
Czas przygotowania: 25-30 minut
Stopień trudności: Łatwe

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :) Potrzebujecie: 6 jajek ugotowanych na twardo pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek 6 rzodkiewek 2 łyżki masła sól, pieprz, bułka tarta masło do smażenia (1 łyżka) Do dekoracji możecie wykorzystać: posiekany szczypiorek i natkę pietruszki rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach Sposób przygotowania: Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka. Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.  Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem, Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą (oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka dociskając

Filet americain, czyli holenderski tatar

Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć. Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje. Składniki dla 2 - 3 osób: 300g świeżej polędwicy wołowej 1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka) 2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej 1 łyżeczka papryki chilli suszonej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1-2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Robi

Stek z rostbefu wołowego, a właściwie tajemnica marynaty

 Trochę nietypowo jak na kobietę, ale uwielbiam wołowinę. Zanim nauczyłam się jednak przyrządzać sama steki z tego mięsa zmarnowałam kilka naprawdę fajnych porcji polędwicy, rostbefu czy antrykotu. Oczywiście polędwica wołowa jest najlepsza, ale i najdroższa. Dziś proponuję wersję oszczędniejszą, właśnie z rostbefem. Aby przygotować 2 steki wołowe bedzięcie potrzebować: 2 kawałki rostbefu wołowego (można kupić gotowe już pokrojone steki), ale patrzcie raczej na takie ważące nie więcej niż 200 g, grubsze steki z rostbefu mogą się nie udać za pierwszym razem.  Marynata: 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku łyżeczkka suszonego tymianku łyżeczkka suszonego rozmarynu 2-3 łyżki oliwy Składniki mieszamy w naczyniu (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ewentualnie drobno posiekać). Mięso zanurzamy w w marynacie na minimum dobę. Ja steki smażę na maśle klarowanym wcześniej posypuję solą morską (grube kryształki) jed