Przejdź do głównej zawartości

Trochę inna sałatka cezar

Sałatka cezar ma w ostatnim czasie bardzo wiele naśladowców. A co inna osoba to inny pomysł. Klasyczna sałatka cezar powinna zawierać sałatę rzymską, grilowanego kurczaka, grzanki oraz ser parmezan. Oczywiście wszystko polane dressingiem.
Ja postanowiłam zamienić parmezan na mozarellę, sałatę rzymską na roszponkę a także dodać ogórka. Nie jestem pewna, ale być może robię też dressing inaczej.

Dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
3 kromki chleba
100 g mozarelli z wiórkach
1/2 opakowania roszponki
1 ogórek szklarniowy
200 g pomidorków koktajlowych
zioła prowansalskie
oliwa

Dressing:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu typu grecki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
sól

Kurczaka posypujemy ziołami, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Chleb również kroimy w kostkę, posypujemy ziołami i podsmażamy, żeby się zrumienił. Do miski wrzucamy roszponkę (ja wrzucam pojedyncze opłukane listki, bez "ogonków"). Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy na roszponkę. Na to wyrzucamy mozarellę. Na górę kładziemy kurczaka.
Dressing jest banalny - po prostu mieszamy składniki.

Sałatkę wykładamy na talerze i polewamy dressingiem, posypujemy grzankami i obok wykładamy pomidorki. Szybko, smacznie i ciekawie :)


 
Koszt przygotowania: ok 20 złotych
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: Łatwe

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :) Potrzebujecie: 6 jajek ugotowanych na twardo pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek 6 rzodkiewek 2 łyżki masła sól, pieprz, bułka tarta masło do smażenia (1 łyżka) Do dekoracji możecie wykorzystać: posiekany szczypiorek i natkę pietruszki rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach Sposób przygotowania: Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka. Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.  Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem, Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą (oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka dociskając

Filet americain, czyli holenderski tatar

Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć. Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje. Składniki dla 2 - 3 osób: 300g świeżej polędwicy wołowej 1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka) 2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej 1 łyżeczka papryki chilli suszonej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1-2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Robi

Stek z rostbefu wołowego, a właściwie tajemnica marynaty

 Trochę nietypowo jak na kobietę, ale uwielbiam wołowinę. Zanim nauczyłam się jednak przyrządzać sama steki z tego mięsa zmarnowałam kilka naprawdę fajnych porcji polędwicy, rostbefu czy antrykotu. Oczywiście polędwica wołowa jest najlepsza, ale i najdroższa. Dziś proponuję wersję oszczędniejszą, właśnie z rostbefem. Aby przygotować 2 steki wołowe bedzięcie potrzebować: 2 kawałki rostbefu wołowego (można kupić gotowe już pokrojone steki), ale patrzcie raczej na takie ważące nie więcej niż 200 g, grubsze steki z rostbefu mogą się nie udać za pierwszym razem.  Marynata: 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku łyżeczkka suszonego tymianku łyżeczkka suszonego rozmarynu 2-3 łyżki oliwy Składniki mieszamy w naczyniu (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ewentualnie drobno posiekać). Mięso zanurzamy w w marynacie na minimum dobę. Ja steki smażę na maśle klarowanym wcześniej posypuję solą morską (grube kryształki) jed