Jagnięcina w Polsce niestety nie jest zbyt popularna. Trudno się dziwić, z jednej strony dość wysoka cena, a z drugiej, fakt, że jest to mięso młodego zwierzęcia. Może w regionach, gdzie hoduje się owce, gospodynie domowe potrafią świetnie przyrządzić to mięso, ale znakomita większość z nas, nie gotuję jagnięciny na co dzień, przez co nie bardzo wie jak się za to zabrać.
Proponuję Wam bardzo prosty sposób na smaczną jagnięcinę w kilka chwil. Doskonały także na grilla.
Dla 2 osób potrzebujecie:
Comber jagnięcy - ok 500g (może być już pokrojony w formie kotletów z kością)
Musicie pamiętać, że to mięso z kością, więc jeśli ktoś chce się bardzo najeść, potrzebuje kupić więcej mięska.
Marynata:
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego estragonu (lub pół łyżeczki suszonego)
5 ziarenek pieprzu
2 łyżki oliwy
Składniki na marynatę mieszamy. Mięso opłukujemy i zanurzamy w marynacie na 12-24 godzin.
Po wyjęciu osuszamy, posypujemy z 2 strony solą morską i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie sypiemy solą drugą stronę i na drugiej stronie tyle samo czasu smażymy. Podać można z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i sałatką ze świeżych warzyw.
Możemy też grillować nasze steki na świeżym powietrzu.
Koszt przygotwania to tak naprawdę koszt mięska głównie. Ja płaciłam ok 70zł/kg, czyli wyjdzie ok 40 zł dla 2 osób z marynatą.
Proponuję Wam bardzo prosty sposób na smaczną jagnięcinę w kilka chwil. Doskonały także na grilla.
Dla 2 osób potrzebujecie:
Comber jagnięcy - ok 500g (może być już pokrojony w formie kotletów z kością)
Musicie pamiętać, że to mięso z kością, więc jeśli ktoś chce się bardzo najeść, potrzebuje kupić więcej mięska.
Marynata:
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego estragonu (lub pół łyżeczki suszonego)
5 ziarenek pieprzu
2 łyżki oliwy
Składniki na marynatę mieszamy. Mięso opłukujemy i zanurzamy w marynacie na 12-24 godzin.
Po wyjęciu osuszamy, posypujemy z 2 strony solą morską i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie sypiemy solą drugą stronę i na drugiej stronie tyle samo czasu smażymy. Podać można z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i sałatką ze świeżych warzyw.
Możemy też grillować nasze steki na świeżym powietrzu.
Po przekrojeniu
Czas przygotowania: Marynowanie - 24h + smażenie ok 8 minut
Stopień trudności: Łatwe
Komentarze
Prześlij komentarz