Przejdź do głównej zawartości

Ryba po ... włosku



Nie macie pomysłu na szybką kolację?  Oto on – ryba po włosku, czyli rybka duszona w pomidorach z czosnkiem i sokiem z limonki.

Dla 2 osób potrzebujecie:
2 duże lub 4 mniejsze filety z ryby (najlepszy będzie dorsz, ewentualnie mintaj, ja tym razem eksperyment zrobiłam z tilapią, ponieważ akurat była pod ręką)
1 puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie
Biały pieprz, sól
1 limonka
Mąka
olej

Sposób przygotowania:
Jeśli ryba była mrożona rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na jasnozłoty kolor.
Na drugiej patelni, również na oleju szklimy ok. 3 minuty czosnek pokrojony w plasterki. Do czosnku dodajemy pomidory, łyżeczkę ziół prowansalskich i dusimy ok. 5 minut, aż woda trochę odparuje. Wyciskamy na to sok z połowy limonki, mieszamy i dokładamy usmażone ryby. Dusimy razem ok. 5 minut. Limonka nie tylko dodaje kwasowości potrawie, daje także ostrzejszy posmak. Możecie spróbować zastąpić ją cytryną, kwasowość zostanie, a smak będzie łagodniejszy.
Gotowe danie wykładamy na talerze, podajemy z upieczoną w piecu bagietką lub zwykłą bułką. Drugą połówką limonki dekorujemy talerze.

Koszt dla 2 osób, w zależności od gatunku ryby to ok 12-15 złotych.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: Łatwe

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :) Potrzebujecie: 6 jajek ugotowanych na twardo pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek 6 rzodkiewek 2 łyżki masła sól, pieprz, bułka tarta masło do smażenia (1 łyżka) Do dekoracji możecie wykorzystać: posiekany szczypiorek i natkę pietruszki rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach Sposób przygotowania: Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka. Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.  Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem, Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą (oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka dociskając

Filet americain, czyli holenderski tatar

Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć. Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje. Składniki dla 2 - 3 osób: 300g świeżej polędwicy wołowej 1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka) 2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej 1 łyżeczka papryki chilli suszonej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1-2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Robi

Stek z rostbefu wołowego, a właściwie tajemnica marynaty

 Trochę nietypowo jak na kobietę, ale uwielbiam wołowinę. Zanim nauczyłam się jednak przyrządzać sama steki z tego mięsa zmarnowałam kilka naprawdę fajnych porcji polędwicy, rostbefu czy antrykotu. Oczywiście polędwica wołowa jest najlepsza, ale i najdroższa. Dziś proponuję wersję oszczędniejszą, właśnie z rostbefem. Aby przygotować 2 steki wołowe bedzięcie potrzebować: 2 kawałki rostbefu wołowego (można kupić gotowe już pokrojone steki), ale patrzcie raczej na takie ważące nie więcej niż 200 g, grubsze steki z rostbefu mogą się nie udać za pierwszym razem.  Marynata: 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku łyżeczkka suszonego tymianku łyżeczkka suszonego rozmarynu 2-3 łyżki oliwy Składniki mieszamy w naczyniu (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ewentualnie drobno posiekać). Mięso zanurzamy w w marynacie na minimum dobę. Ja steki smażę na maśle klarowanym wcześniej posypuję solą morską (grube kryształki) jed