Nie macie pomysłu
na szybką kolację? Oto on – ryba po
włosku, czyli rybka duszona w pomidorach z czosnkiem i sokiem z limonki.
Dla 2 osób
potrzebujecie:
2 duże lub 4
mniejsze filety z ryby (najlepszy będzie dorsz, ewentualnie mintaj, ja tym
razem eksperyment zrobiłam z tilapią, ponieważ akurat była pod ręką)
1 puszka
pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
Zioła
prowansalskie
Biały pieprz, sól
1 limonka
Mąka
olej
Sposób przygotowania:
Jeśli ryba była
mrożona rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z
obu stron na jasnozłoty kolor.
Na drugiej
patelni, również na oleju szklimy ok. 3 minuty czosnek pokrojony w plasterki.
Do czosnku dodajemy pomidory, łyżeczkę ziół prowansalskich i dusimy ok. 5
minut, aż woda trochę odparuje. Wyciskamy na to sok z połowy limonki, mieszamy
i dokładamy usmażone ryby. Dusimy razem ok. 5 minut. Limonka nie tylko dodaje
kwasowości potrawie, daje także ostrzejszy posmak. Możecie spróbować zastąpić
ją cytryną, kwasowość zostanie, a smak będzie łagodniejszy.
Gotowe danie
wykładamy na talerze, podajemy z upieczoną w piecu bagietką lub zwykłą bułką.
Drugą połówką limonki dekorujemy talerze.
Koszt dla 2 osób,
w zależności od gatunku ryby to ok 12-15 złotych.
Czas
przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności:
Łatwe
Bardzo smakowicie brzmi taka kolacja, dla mnie super pomysł :)
OdpowiedzUsuń