Każdy, kto chociaż raz spróbował tego deseru na pewno go pamięta. Jest lekki, delikatnie śmietankowy, a dodatek owocowego musu orzeźwiająco dodaje mu charakteru. Jaki to deser? Oczywiście, klasyk włoskiej kuchni znany na całym świecie, czyli panna cotta. Myślicie, że to coś trudnego? Ależ skąd - dosłownie 5 minut i gotowe!
Na pyszny deser dla 4 osób potrzebujecie:
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
10 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Na mus truskawkowy:
1/2 kg truskawek
3-4 łyżki cukru
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i czekamy, aż trochę spęcznieje. Mleko, śmietankę, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy na wolnym ogniu żeby rozpuścił się cukier. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy (nie zdejmując z ognia) dopóki żelatyna się nie rozpuści. Gotowy deser rozlewamy do miseczek (4 po 125 ml, lub więcej, jeśli chcemy mieć mniejsze porcje) i wkładamy do lodówki na ok 5 godzin.
Mus truskawkowy:
Truskawki myjemy i rozcinamy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy do garnka, dosypujemy cukier, zakrywamy na ok 5 minut aż puszczą sok. Potem gotujemy jeszcze ok 10 minut, żeby trochę odparować wodę, Oczywiście mieszamy.
Po 5-ciu godzinach wyciągamy deser z lodówki i przekładamy na płaskie talerzyki i dekorujemy musem truskawkowym (najlepiej jeszcze ciepłym). Ja żeby wyjąć deser z miseczek musiałam zamoczyć na kilka sekund miseczki w gorącej wodzie.
Koszt przygotowania z musem o tej porze roku: 15 złotych
Czas przygotowania: 5 minut + 5 godzin w lodówce
Stopień trudności: łatwe, tylko wyciąganie z miseczek może być wyzwaniem
Na pyszny deser dla 4 osób potrzebujecie:
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
10 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Na mus truskawkowy:
1/2 kg truskawek
3-4 łyżki cukru
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i czekamy, aż trochę spęcznieje. Mleko, śmietankę, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy na wolnym ogniu żeby rozpuścił się cukier. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy (nie zdejmując z ognia) dopóki żelatyna się nie rozpuści. Gotowy deser rozlewamy do miseczek (4 po 125 ml, lub więcej, jeśli chcemy mieć mniejsze porcje) i wkładamy do lodówki na ok 5 godzin.
Mus truskawkowy:
Truskawki myjemy i rozcinamy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy do garnka, dosypujemy cukier, zakrywamy na ok 5 minut aż puszczą sok. Potem gotujemy jeszcze ok 10 minut, żeby trochę odparować wodę, Oczywiście mieszamy.
Po 5-ciu godzinach wyciągamy deser z lodówki i przekładamy na płaskie talerzyki i dekorujemy musem truskawkowym (najlepiej jeszcze ciepłym). Ja żeby wyjąć deser z miseczek musiałam zamoczyć na kilka sekund miseczki w gorącej wodzie.
Koszt przygotowania z musem o tej porze roku: 15 złotych
Czas przygotowania: 5 minut + 5 godzin w lodówce
Stopień trudności: łatwe, tylko wyciąganie z miseczek może być wyzwaniem
Ukochany deser :) !
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html