Początkowo uproszczona wersję takiego śniadania przygotowywała moja babcia. Chcąc pozbyć sie starego pieczywa obtaczała je w roztrzepanym jajku i smarzyla z obu stron na oleju. Powstawała taka polska wersja francuskiego tosta, polska bo zamiast bułki raczej używany był chleb. Danie udoskonalil mój tata dodajac do tosta żółty ser oraz kiełbasę. Ja natomiast, chcąc nadać lekkości śniadaniu dokladam pomidory i zioła.
Sposób przygotowania:
Chleb pokroić w kromki o wielkości jak Wam odpowiada (ja lubie połówki kromek, ale mogą byc całe lub ćwiartki). Z obu stron obtoczyc w jajku. Z jednej strony usmażyć na rozgrzanym oleju. Przewrócić kanapki na drugą strone, szybko położyć na nie ser, kiełbasę i pomidory. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić do momentu roztopienia sera. Moim przysmakiem jest ser, który wypłynął na patelnię i zrobił sie chrupiący. Po wyjęciu z patelni posypać szczypiorkiem, bazylią lub pietruszką.
Idealne śniadanie na mroźne zimowe niedziele.
Czas przygotowania ok 15 minut.
Koszt dla 4 osób ok 8-10 zł w zależności od ilości sera i rodzaju wedliny.
Sposób przygotowania:
Chleb pokroić w kromki o wielkości jak Wam odpowiada (ja lubie połówki kromek, ale mogą byc całe lub ćwiartki). Z obu stron obtoczyc w jajku. Z jednej strony usmażyć na rozgrzanym oleju. Przewrócić kanapki na drugą strone, szybko położyć na nie ser, kiełbasę i pomidory. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić do momentu roztopienia sera. Moim przysmakiem jest ser, który wypłynął na patelnię i zrobił sie chrupiący. Po wyjęciu z patelni posypać szczypiorkiem, bazylią lub pietruszką.
Idealne śniadanie na mroźne zimowe niedziele.
Czas przygotowania ok 15 minut.
Koszt dla 4 osób ok 8-10 zł w zależności od ilości sera i rodzaju wedliny.
Komentarze
Prześlij komentarz