Jeśli chcecie
zaskoczyć gości oryginalnym daniem, a macie tylko chwilę na przygotowanie,
polecam śmietankową zupę krewetkową. Polskie składniki w połączeniu z
krewetkami? Zaskoczenie murowane.
Na ok. 6 porcji potrzebujecie:
400 g krewetek
(ja używam mrożonych tygrysich, ale mogą być koktajlowe)1 marchew
1 pietruszka
Kawałek białej części pora
Łyżeczka ziół prowansalskich
Kostka rosołowa z kurczaka
4 ząbki czosnku
Pieprz czarny
Mąka
Łyżka masła ekstra
150 ml mietanki 12%
Makaron typu zacierka, 2-3 łyżki
Robimy to tak:
Krewetki tygrysie
obieramy z ogonków (jeśli są zamrożone, ja najpierw zalewam je wodą, chwilę
czekam i obieram takie na pół zamrożone), koktajlowe wystarczy wypłukać.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie paseczki o długości ok. 4 cm. Por
kroimy w krążki, czosnek w plasterki. Pokrojone warzywa , obrane krewetki i
zioła prowansalskie wrzucamy do wody z kostką rosołową (ok. 1 litr) i łyżeczką
masła. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu (warzywa muszą być miękkie). Po
tym czasie dodajemy zacierkę i gotujemy jak na opakowaniu (ok. 3 minuty). W
kubku mieszamy ok. 2 łyżeczki mąki ze śmietanką, tak żeby nie było grudek (w
razie problemów mąkę mieszamy z wodą, a śmietankę dajemy osobno) i dolewamy do
zupy. Gotujemy tak jeszcze ok. 5 minut i gotowe.
Koszt na 6
porcji: 25 złotych.
Czas
przygotowania: 40 minut
Stopień
trudności: Łatwe
Krewetek nie gotuję się tak długo, bo będą bardzo twarde.
OdpowiedzUsuń