Lekkie, wilgotne i delikatnie kakaowe ciasto z
owocami, w połączeniu z gorącą czekoladą i bitą śmietaną… Nawet dla kogoś, kto
nie lubi słodyczy, ten murzynek będzie niezapomnianą przygodą.
Na blaszkę 22 cm (ok. 10 porcji) potrzebujesz:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
Pół szklanki
oleju
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Cukier waniliowy
(2 łyżeczki do ciasta, 2 łyżeczki do śmietanki)
500 g owoców
(maliny, jagody, porzeczki, jagody, borówki itp. – mogą być mrożone).
2 tabliczki
czekolady mlecznej
500 ml śmietany
30%
Żółtka oddzielamy
od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, dalej miksujemy. Dodajemy
żółtka i olej, potem mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wykładamy
na okrągłą blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Na to wysypujemy
owoce.
Mała rada: jeśli
nie macie w domu kakao naturalnego możecie użyć takie ekspresowe słodzone,
tylko wtedy zamiast szklanki cukru, dodajcie pół szklanki cukru i pół szklanki
kakao.
Pieczemy w 180
stopniach ok. 1h. Do sprawdzenia czy ciasto się upiekło możemy użyć drewniany
patyczek, który wkładamy pomiędzy owoce – nie powinien być mokry.
Nie polewamy
ciasta czekoladą od razu! Najlepsze jest podane ze świeżo rozpuszczoną
czekoladą i świeżo ubitą śmietaną. Idealna alternatywa do szarlotki na ciepło z
lodami.
Koszt ciasta to nieco ponad 20 złotych (zależy od ceny owoców i tego, jakiej czekolady chcecie użyć)
Czas przygotowania: 1h 15 minut
Stopień trudności:łatwe
Komentarze
Prześlij komentarz