Jeśli po tytule spodziewacie się przepisu z ciemnym sosem oraz jałowcem czy leśnymi grzybami, to jesteście w błędzie. Owszem, będzie po myśliwsku, ale również po włosku, czyli będą pomidory, oliwki i białe wino. Jeśli chcecie wypróbować bardzo prosty przepis na kurczaka, polecam właśnie ten.
Dla 4 osób potrzebujecie:
10 udek z kurczaka
1 białą cebulę
4 ząbki czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
1 puszkę pomidorów bez skórki
200 g pomidorków koktajlowych
słoiczek czarnych oliwek bez pestek
kilka gałązek świeżego tymianku
2 listki laurowe
sól, oliwa
Kurczaka płuczemy, solimy i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.
Cebulę szklimy kilka minut na patelni, następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę szklimy.
Na patelnię z kurczakiem wlewamy wino i czekamy chwilę aż odparuje. Po chwili do kurczaka dodajemy cebulę z czosnkiem, pomidory z puszki, oliwki oraz zioła.
Tak dusimy pod przykryciem przez ok 40 minut (do miękkości).
Około 10 minut przed końcem duszenia dorzucamy pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki bądź w całości.
Podajemy z gorącą bagietką lub z ziemniakami.
Czas przygotowania: 1h 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: 30 złotych
Dla 4 osób potrzebujecie:
10 udek z kurczaka
1 białą cebulę
4 ząbki czosnku
250 ml białego wytrawnego wina
1 puszkę pomidorów bez skórki
200 g pomidorków koktajlowych
słoiczek czarnych oliwek bez pestek
kilka gałązek świeżego tymianku
2 listki laurowe
sól, oliwa

Cebulę szklimy kilka minut na patelni, następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę szklimy.
Na patelnię z kurczakiem wlewamy wino i czekamy chwilę aż odparuje. Po chwili do kurczaka dodajemy cebulę z czosnkiem, pomidory z puszki, oliwki oraz zioła.
Tak dusimy pod przykryciem przez ok 40 minut (do miękkości).
Około 10 minut przed końcem duszenia dorzucamy pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki bądź w całości.
Podajemy z gorącą bagietką lub z ziemniakami.

Czas przygotowania: 1h 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: 30 złotych
Komentarze
Prześlij komentarz