Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kurczakiem i jajkiem - idealna na lekką kolację

Sałatki to jedno z moich ulubionych dań "na szybko" oraz na chwile kiedy nie ma nic w lodówce. Świetnie nadają się również na lunch w upalne dni. Nie wszystkie sałatki są jednak smaczne, a czasem dodanie jednego składnika więcej negatywnie lub pozytywnie zmienia smak całej sałatki.
Ja stosuje kilka zasad:
1. Do sałaty pasuje prawie każdy ser :)
2. Do sałaty koniecznie dajemy dressing (biały lub typu Vinegret)
3. Papryka i cebula nie jest dla każdego, uważajmy z nimi bo są ciężkie
4. Kurczaka nie smażymy zbyt długo, żeby nie był zbyt suchy
5. Wszystkie sałatki ze świeżymi warzywami jemy tego samego dnia.

Stosując powyższe zasady na pewno uda Wam się każda sałatka.
Dziś proponuję jako sałatkę porcję kurczaka podaną na sałacie z miodowo-balsamicznym dressingiem.

Na 1 porcję sałatki:
1 pierś z kurczaka
1 ugotowane na twardo jajka
3 liście salaty lodowej
1/2 małej cebuli dymki
3 listki szczypiorku
5 pomidorków koktajlowych (ja kupuje daktylowe)
łyżeczka parmezanu lub żółtego sera
zioła prowansalskie, sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznegi
1 łyżka miodu
10 plasterków zielonego ogórka

 Kurczaka obsypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i smażymy całą pierś kilka minut - zostawiamy, żeby trochę ostygła. Na spód naczynia kładziemy sałatę (poszarpaną), ogórek, drobno posiekaną dymkę. Na taką sałatę układamy w całości pierś z kurczaka, ale pokrojoną w cienkie plasterki. Obok układamy jajka pokrojone na ćwiartki, oraz pomidorki. Wszystko posypujemy parmezanem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z aksamitnym, słodko kwaśnym dressingiem (żeby robić taki dressing, dokładnie mieszamy: łyżkę oliwy, łyżkę miodu i łyżeczkę octu balsamicznego).
Smacznego :)
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt przygotowania: 5-6 złotych

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Filet americain, czyli holenderski tatar

Jeśli lubicie tatar wołowy, to filet americain powinien Wam również smakować. Co to w ogóle jest i jak to się je? W Holandii można zamówić ten smakołyk jako przystawkę/danie główne lub zjeść z nim kanapkę na lunch. Niestety nawet nie umiem przetłumaczyć nazwy, ale podobno wywodzi się od "amerykańskiego" sosu dodawanego do mięsa. Dodajemy Worcestershire i ketchup... Nie wiem, na ile Worcestershire jest amerykańskim sosem (pochodzi przecież z Anglii), ale na pewno holenderskim nie jest. A może jednak chodzi o ketchup? Słyszałam też wersję, że "americain" dlatego, że mięso jest mielone jak w hamburgerze. Sama nie wiem, w którą wierzyć. Ale czy to ważne? Ważne, jak smakuje. Składniki dla 2 - 3 osób: 300g świeżej polędwicy wołowej 1 niewielka cebula (czerwona, lub szalotka) 2 łyżeczki slodkiej papryki suszonej 1 łyżeczka papryki chilli suszonej 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1-2 łyżeczki ketchupu 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Robi...

Jajka faszerowane wiosennie, czyli jak smacznie rozpocząć Wielkanoc

Kolejna odsłona klasycznego przepisu z mojego domu rodzinnego na jajka faszerowane. Tym razem wersja dla leniwych, bo nie będzie trzeba nic kroić ani siekać - wszystko załatwi za nas blender :) Potrzebujecie: 6 jajek ugotowanych na twardo pół cebulki dymki + szczypiorek z dwóch dymek 6 rzodkiewek 2 łyżki masła sól, pieprz, bułka tarta masło do smażenia (1 łyżka) Do dekoracji możecie wykorzystać: posiekany szczypiorek i natkę pietruszki rzodkiewkę, ogórka, pomidora i awokado w plasterkach Sposób przygotowania: Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka z odrobiną białka. Szczypiorek i rzodkiewki możemy posiekać, ale i tak zmiksujemy je blenderem.  Żółtka wraz ze szczypiorkiem, rzodkiewką, cebulką i masłem miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy solą i pieprzem, Tak przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych białek, obsypujemy z góry bułką tartą (oczywiście możemy wysypać bułkę na talerzyk i obtoczyć spód jajka d...

Cielęca poledwiczka duszona w warzywach podana ze szpinakowymi kluseczkami

Niedzielny obiad wcale nie musi być ani skomplikowany ani długotrwały w przygotowaniu. Przekonałam się o tym tworząc właśnie to danie. Przyznam, ze fanką cielęciny nie jestem, ale w takim wydaniu jest naprawdę wyśmienita. Polędwiczka wieprzowa ani wołowa się tu chyba nie nada - każda z nich ma zbyt intensywny smak. Jeśli nie lubicie cielęciny, proponuję zastąpić ją piersią z kurczaka lub filetem z dorsza (tylko do dorsza radzę dodać trochę więcej cytry). Dla 2 osób potrzebujecie: polędwiczka cielęca (ok 250g) 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 pomidor 1/2 pietruszki skórka z połowy cytryny 100 ml białego wytrawnego wina oliwa z oliwek sól do smaku pół łyżeczki tymianku Na kluseczki szpinakowe: 10 kawałków szpinakowego brykietu (ok 250 g) 2 jajka 4 ząbki czosnku 4 łyżki mąki łyżka masła sól Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, seler również w plasterki, cebulkę w drobną kostkę, a pomidora w dowolne kawałk...